Communicatietraining tussen patiënt en arts

Communicatie is zeer belangrijk in ons leven, met de juiste communicatie training kun je dit optimaliseren. Zo is communiceren in de zorg tussen patiënt en arts ook iets waar we veel aandacht aan moeten besteden. Communicatie kun je jezelf aanleren en dat geldt niet alleen voor artsen, maar ook voor patiënten.
Een onlinecommunicatie training voor patiënten met lymfklierkanker wil hen daarbij helpen, en dit is zelfs voor een bredere doelgroep mogelijk te waarborgen.

De groep deelnemers bestaat uitsluitend uit patiënten met lymfklierkanker. Onderzoekster Inge van Bruinessen start binnenkort een internettrainingsprogramma. Dit onderzoek richt Van Bruinessen aan het onderzoeksinstituut Nivel. Ze spreekt van een ‘leergierige groep’.

Voor deze training rondde Van Bruinessen een vooronderzoek af dat duidelijkheid bracht welke training haar doelgroep om vraagt. Hieruit bleek dat veel afhankelijk is van de stadia die de patiënt in zijn behandelproces doorloopt. Dit bleek uit de vraag hoe behendig de patiënt zonder training is en hoe de patiënt alles ervaart.
Van Bruinessen geeft aan dat er word aangegeven door de eerste consulten dat emoties vooral de communicatie storen. Zo zou veel informatie die de arts aan de patiënt geeft niet doorkomen. Door een passieve houding zien patiënten vaak niet dat een arts afbakent welke informatie wel en niet nuttig is om te geven.
Daarentegen zijn er ook patiënten die het verwijt naar zichzelf maken. Voor patiënten die zichzelf niet spontaan ontwikkelen tot leergierige en spontane consumenten is een cursus zeker nuttig, zo geeft Van Bruinisse aan. Wanneer de patiënt zelf weet waar de arts over praten verbeterd dit de communicatie.

Het komt voor dat patiënten negatief nieuws krijgen en dat ze door die tegenslag zo overweldigt worden dat ze tijdens het consult dichtklappen. Pas bij thuiskomst realiseren ze zich dan welke vragen er allemaal zijn blijven liggen. Door iemand gericht te coachen, kun je zo’n black-out voorkomen.”

Daardoor is de online cursus zelf in te delen voor de patient, een concept wat in de toekomst een belangrijke rol kan gaan spelen.