Van telefoon naar smartphone

De laatste jaren is de manier van communiceren via mobiele apparaten veel veranderd. Toen de mobiele telefoon zijn intrede deed was de functie beperkt tot bellen. Pas later is daar het sms’en aan toegevoegd. In het begin altijd op grote telefoons met kleine schermpjes. De eerste functie uitbreidingen die er kwamen waren simpele spelletjes die je kon spelen en op sommige telefoons kon je zelf je eigen ringtones maken. De laatste jaren heeft de techniek echter een flinke sprong vooruit gemaakt.

Smartphone

De smartphone heeft gezorgd voor een ware verschuiving in gebruik van mobiele telefoons. Door de toegevoegde functies is het een multifunctioneel apparaat geworden, zeker in combinatie met mobiel internet. De laatste jaren is er ook een groei geweest in het aantal nieuwe mensen die een smartphone aangeschaft hebben. Echter is de groei op dit moment wel minder, omdat de meeste mensen nu al een smartphone hebben.

Mobiel betalen

De technologische vooruitgangen in de smartphone hebben ervoor gezorgd dat het mogelijk is om mobiel te betalen. Natuurlijk waren er al de apps van banken waarmee je inzicht in je rekeningen hebt en waarmee je geld over kunt maken. De rabobank is echter in janurari begonnen met betalen via mobiel via de ‘Wallet’. Met deze app is het mogelijk om bij de kassa af te rekenen met je smartphone. Daarnaast zijn andere banken bezig om met behulp van Near Field Communication ervoor te zorgen dat er betaald kan worden met mobiel.

Traditioneel

Ondanks alle nieuwe functies die de smartphone heeft, is de belangrijkste functie nog steeds het kunnen bellen. Sms’en wordt al veel minder gedaan, dit omdat de komst van mobiel internet ook de komst van diensten zoals Whatsapp heeft gebracht. Hiermee kun je tekstberichten versturen via het mobiele netwerk en hoef je in tegenstelling tot sms, niet per bericht te betalen. Om te kunnen bellen en internetten heb je de mogelijkheid om een abonnement af te sluiten. Vaak zitten hier beperkingen aan, zoals het aantal belminuten of het aantal MB’s die je kunt gebruiken voor internet. Hier heeft een relatief nieuwe provider, Robin Mobile, verandering in gebracht. Bij hen kun je een onbeperkt abonnement afsluiten. Onbeperkt is hier echt onbeperkt, dus onbeperkt bellen, sms’en en internetten.